eräopas melomassa kapean väylän edessä

Retkeilyvinkit unelmien kesäretkelle Keuruulle – täydellinen yhdistelmä luonnon ja kulttuurin rakastajille!

Keuruu on retkeilykaupunki niin luonnon kuin kulttuurinkin ystäville. Ota vinkit talteen ja löydä oma tapasi viettää kiireetön lomapäivä Keski-Suomessa.

Vanha Keuruu puukirkkoineen, pienine museoineen ja pappiloineen kutsuu tunnelmallisen kesäviikonlopun viettoon.

Kaikki vain lyhyen kävelymatkan päässä suloisesta vaaleansinisestä rautatieasemasta, joka on valittu Suomen kauneimmaksi. Siellä matkailijaa on vastassa Keräilyn kätköistä -näyttely, joka esittelee kotimaisen emalin, lelujen ja nautintoaineiden historiaa. Näyttelyyn pääset sopimalla vierailusta isäntäpariskunnan kanssa.

Keuruun Vanhan Pappilan alue ravintoloineen, kesäkahviloineen ja putiikkeineen on ihanteellinen kesäpäivästä nauttimiseen.

Keuruun Vanhan Pappilan alue ravintoloineen, kesäkahviloineen ja putiikkeineen on ihanteellinen kesäpäivästä nauttimiseen. KUVA: KAISU-LEENA PEKKANEN

Pappilan pihapiirissä vanhassa kivinavetassa sijaitsevassa Keuruun Museossa on naivistitaiteilijoiden Sininen hevonen ja punainen koira -kesänäyttely ja museokaupasta voi hankkia matkamuistoja sekä tutustua taiteilijaprofessori Onni Ojan tuotantoon.

Hurmaannu Vanhan Keuruun tunnelmasta, antaudu paikallisten palveltavaksi ja keskity rentoon yhdessäoloon perheen tai ystävien kesken.

Keuruulla kaikki on lähellä.

Keuruulla on kesäpäivän viettäjälle paljon tekemistä sekä aktiviteetteja luonnonhelmassa.

Keuruulla on kesäpäivän viettäjälle paljon tekemistä sekä aktiviteetteja luonnonhelmassa. KUVA: JUKKA KUUSISTO / STUDIO NÄRE

Nauti luonnosta maalla tai vesillä

Keuruu on retkeilykaupunki niin luonnon kuin kulttuurinkin ystäville. Keuruulla järvi seuraa kaikkialle, sillä kaupunki on rakennettu neljälle saarelle, ja on paikka, joka vie retkeilijän sydämen.

Keuruu kehittää koko ajan uusia retkeilyreittejä – uusimpana 10 kilometrin melontareitti Keuruun keskustan ympäri. Reitiltä on helppo poiketa vaikka kahvilaan tai kirjastoon taukoilemaan.

Pyöräillen kulkea voi rantareiteillä, metsässä tai gravelreitin hiekkateillä.
KUVA: KAISU-LEENA PEKKANEN

Matkan varrella on Kurkisaaren perhepuisto. Tämä ihan kaupungin keskustassa sijaitseva keidas on kiva piknik-paikka koko perheelle.

Pitkospuureitillä taas pääsee ihailemaan puiston kaunista ympäristöä ja pitkää hiekkarantaa.

Myös patikointi- ja pyöräilyreitit tarjoavat kaunista maisemaa ja hienoja hetkiä luonnossa.

Gravelpyöräilijöille on toteutettu useita reittivaihtoehtoja ja samoilla voi Ilovuoren eri mittaisilla poluilla, jotka johtavat uudelle Ilon laavulle.

  • Laita vinkki kalenteriin, Erämaapäivät Keuruun Pihlajavedellä on viikonvaihteen eräilytapahtuma koko perheelle 17.-18.8.24.
Vuonna 1758 rakennettu Keuruun kirkko on Keski-Suomen vanhin puukirkko. Runsaasti koristeltu kirkko kertoo tarinaa menneiden sukupolvien uskosta, toivosta ja peloista.

Vuonna 1758 rakennettu Keuruun kirkko on Keski-Suomen vanhin puukirkko. Runsaasti koristeltu kirkko kertoo tarinaa menneiden sukupolvien uskosta, toivosta ja peloista. Kuva: Kaisu-Leena Pekkanen

Vanhan ajan glamouria, mysteeripeli ja aurinkoinen piknik nurmikolla

Kesäkahvila, aittakirppis, Annulin aitta ja Vanha Pappila arvokkaine saleineen palvelevat kaupunkiin saapuvaa kesälomailijaa. Pappilan historiaa ja tarinoita täynnä oleva ravintola tarjoaa päivittäin kesälounasta.

Jos mysteerit kiinnostavat, Vanhassa Pappilassa on mahdollista pelata kahta erilaista pakopeliä. Vanhan Keuruun alueen erikoisuutena on koko perheelle sopiva maksuton ulkoseikkailupeli, jossa selvitellään kapteeni Viljami Halosen rahojen mysteeriä.

Vanhan Keuruun käyntikohteet ovat kaikki lähellä toisiaan. Jyhkeän uusgoottilaisen punatiilisen Keuruun uuden kirkon vieressä sijaitsevassa kotiseutumuseossa ja sen tapahtumissa voi matkustaa ajassa hyvin erilaiseen Suomeen ja maailmankuvaan kuin se, jossa 2020-luvulla elämme.

1600-luvulla perustetulla Keuruulla asuu tänä päivänä vajaa 10 000 ihmistä, kesäisin väkiluku kasvaa mökkiläisten myötä. Pienen kaupungin kesä on täynnä tapahtumia ja mahdollisuuksia niin asukkaille kuin vierailijoillekin.

Vanhan Keuruun kulttuurihistorialliset kohteet toimivat Soiton Paikka -festivaalin estradeina. Festivaalissa musisoidaan niin Petäjäveden kuin Keuruun vanhoissa kirkoissa, jammaillaan Vanhassa Pappilassa ja nautitaan oppilasilloista useammassa kohteessa.

ilmasta katsoen hotelli keurusselän edustalla sijaitsevaan lahteen

Hotelli Keurusselkä sijaitsee upeassa järvimaisemassa. 

Luonnon helmassa hotellipalveluiden ääressä

Hotelli Keurusselän yrittäjä Iris Mäkinen seisahtuu hetkeksi hotellinsa ravintolasalissa ja hymyilee. Ikkunoiden takana avautuva maisema on käsittämättömän upea, siihen ei kyllästy ikinä.

– Kun istuu aamiaisella tässä ja katsoo järvelle, sielu lepää. Suomessa on paljon kaunista, mutta tämä maisema erityisesti on upea, Mäkinen sanoo.

Yrittäjän ohella vieraatkin ihastuvat näkymään. Sitä katsellessa syke laskee ja suu kääntyy haaveilevaan hymyyn. Hotellin leikkihuone Venla varmistaa lasten viihtymisen ja mahdollistaa aikuisten kiireettömät ruokailuhetket.

Nauti uudistetulta listalta vaikkapa kahden kalan keittoa tai valitse herkut perjantaisin katettavasta kesäbuffetista.

Ulkoile ja urheile omatoimisesti tai ohjattuna

Useampaa hotellia johtanut Mäkinen rakastaa Keuruuta, 40-luvulla rakennettua vanhaa lomahotellia ja sen mahdollisuuksia aivan erityisesti.

Keuruulla lomailija voi saman päivän aikana nauttia luonnonrauhasta, urheilusta, historiasta ja urbaanin elämän palveluista.

Keuruulla lomailija voi saman päivän aikana nauttia luonnonrauhasta, urheilusta, historiasta ja urbaanin elämän palveluista. KUVA: MAURI AALTONEN

Mäkinen käyttää runsaasti adjektiiveja kuvaillessaan hotellin pientä kylpyläosastoa hyvän olon hoitoineen, laguunimaista hiekkarantaa keinuineen, padel-kenttää, minigolf- ja frisbeegolfratoja sekä pihasta lähteviä luontopolkuja, ja kertoo mielellään alueen eräilymahdollisuuksista, vuokrattavista pyöristä, kanooteista, veneistä ja SUP-laudoista.

Kesäiltaisin hotellivieraat pääsevät kuuntelemaan elävää musiikkia ja nauttimaan tansseista Suomen suosittujen esiintyjien tahdittamana useita kertoja kesässä

– Suomi herää kesällä eloon. Omatoimilomailijoiden iloksi pieniä ja isoja, aitoja ja läheisiä tapahtumia on kaikkialla, Mäkinen iloitsee.

Kun istuu aamiaisella ja katsoo järvelle, sielu lepää.

Green Key sertifioidun Hotelli Keurusselän alueella on majoituspaikkoja yhteensä 400. Jokaisessa päähotellin huoneessa on näkymä järvelle.

Valittavana on erikokoisia ja -tasoisia huoneita sekä päähotellista että vanhasta funkkishotellista, persoonallinen huone niemennokan pirttikahvilan yläkerrasta tai mökkejä ja paritalohuoneistoja alueen lomakylästä.

Matkaa Hotelli Keurusselkään kaupungin keskustasta on 10 kilometriä. Matkan voi taittaa vaikka valkoisella Elias Lönnrot -siipiratasaluksella.

Elias Lönnrot -siipiratasaluksella pääset nauttimaan musiikista, ruoasta ja upeista luonnonmaisemista .

Elias Lönnrot -siipiratasaluksella pääset nauttimaan musiikista, ruoasta ja upeista luonnonmaisemista . KUVA: KAISULEENA PEKKANEN

Järvitunnelmasta pääsee nauttimaan myös siipirataslaivan bändi-iltaristeilyillä elävän musiikin ja bistroherkkujen kanssa, kun taas lasten teemaristeilyllä merirosvoillaan.

Heinäkuun maanantai-iltaisin risteilyt yhdistyvät Hotelli Keurusselän suosittuihin vauhti-iltoihin, jolloin matkaan pääsee myös hotellin rannasta. Kesän aikana laiva käy kolmena viikonvaihteena naapurissa Taidekaupunki Mänttä-Vilppulassa, jonka edustalla nautitaan maisemista sightseeing -risteilyn merkeissä.

Green Key -sertifikaatin saaneen Hotelli Keurusselän yrittäjä Iris Mäkinen tuntee upeassa järvimaisemassa olevansa töissäkin vähän lomalla.

Green Key -sertifikaatin saaneen Hotelli Keurusselän yrittäjä Iris Mäkinen tuntee upeassa järvimaisemassa olevansa töissäkin vähän lomalla. KUVA: JUHA-MATTI KOPPELONMÄKI

Sopivasti solmukohdassa

Keuruu on sopivasti solmukohdassa, sinne ei matka mistään päin Suomea ole liian pitkä. Keuruu on erinomainen tukikohta kesäisessä Suomessa lomailevalle, perille pääset myös julkisilla välineillä.

Ähtärin eläinpuistoon ajaa Keuruulta tunnin, samoin Jyväskylään. Haapamäen Höyryveturipuistoon ajomatkaa on vain vartti. Petäjäveden vanha puukirkko on lähellä, ja Mänttään, Serlachiuksen taidemuseoon, on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä.

– Keuruulla lomailija voi saman päivän aikana nauttia luonnonrauhasta, urheilusta, historiasta ja urbaanin elämän palveluista, Mäkinen sanoo.

Jos Iris Mäkinen suunnittelisi yhteistä viikonloppua ystävien, tuttavaperheiden tai sukulaisten kanssa, hän vuokraisi ison mökin porukalla ja tulisi nauttimaan viikonlopusta Keurusselälle.

– Keskittyisin yhdessä oloon, mukavaan tekemiseen ja nautiskeluun. Hurmaantuisin Vanhan Keuruun tunnelmasta ja antautuisin paikallisten palveltavaksi hyvällä omatunnolla, Mäkinen sanoo.

Iris Mäkisen Hotelli Keurusselkä on saanut Green Key -sertifikaatin. Keurusselällä panostetaan lähiruokaan, energiatehokkuuteen ja vihreisiin aktiviteetteihin. Hotellin 70-vuotisen historian, sen kerroksellisuuden, tarinoiden ja kulttuuriperinnön vaaliminen on osa Green Key -työtä.

– Keuruu on täynnä erilaisia lomanviettomahdollisuuksia ja ympäristö niin upea, että monesti mietin, onko kovin väärin tuntea töissä ollessaan olevansa yhtä aikaa vähän lomalla, Mäkinen naurahtaa.

Riihon kylässä, 25 kilometrin päässä Keuruun keskustasta, pääsee ihailemaan maisemaa näkötornin huipulta.

Riihon kylässä, 25 kilometrin päässä Keuruun keskustasta, pääsee ihailemaan maisemaa näkötornin huipulta. KUVA: KAISULEENA PEKKANEN

  • Bonusvinkki: Suosikkikohde luonnonystäville on Keuruun Riihon kylässä sijaitseva Himmaan Huippu -näkötorni ja suuri kota. Kyläläisten voimannäytteenä 22 metrin korkeuteen noussut tukevassa tornissa on käynyt vierailijoita yli 30 eri maasta. Näkötorniin on vapaa pääsy.

Alueella on myös Tornikahvio ja opastettu luontopolku. Nuotiopaikalla voi nauttia omia eväitä, kahviossa asiakkaita palvellaan käteisellä rahalla. Käteistä kannattaa varata myös samalla kylällä sijaitsevaa Vaissin tehtaanmyymälää varten.

Vaississa on myynnissä läheisen Taatilan maatilan tuotteita sekä Vaissin kaalikääryleitä, joita vuodesta 1829 toimineessa perheyrityksessä tehdään vuosittain yli 12 miljoonaa kappaletta.

Näe ja koe elämysten kesä Keuruulla:

www.visitkeuruu.fi

www.visitkeuruu.fi/tapahtumat

www.vanhakeuruu.fi

www.hotelkeurusselka.fi

Lue Keurusselän Seutu -esite!