lehmä nauttii vuohenputkea

Mummolan lämpöä ja maatilaelämää Rahikkalassa

Keuruulta 16 kilometrin päässä idyllisellä Ampialan kylällä voi kokeilla pupujen hoitoa, kyyttö-lehmien harjausta, ratsastusta lempeillä suomenhevosilla ja vaikka lampaiden ruokkimista. Kirjavat kanat ja kiva kissakin kuuluvat Rahikkalan maatilan eläimistöön.

Jykevässä kivinavetassa eivät kuitenkaan piiat enää lypsä lehmiä, eikä hirsiseinäisen väentuvan penkeillä lepäile peltotöiden uuvuttamia renkejä. Tilalla harjoitettiin maanviljelystä 1980-luvulle asti, jolloin nykyisten omistajien isoäiti, Sisko Ruokolainen, ikääntyessään aloitti maatilamatkailun kehittämisen.

Tila yhtiöitettiin 1985, majoitustiloja lisättiin rakentamalla mökkejä ja kunnostamalla aittoja. Ruokolaisen lastenlapsi Marjaana Ruokolaiselle on sydämen asia, että paikka säilyy edelleen suvulla.

– Jatkamme sisareni Eveliina Kangasniemen ja veljeni vaimon Minttu Ruokolaisen kanssa tilan hoitamista ja kehittämistä mummon idean pohjalta. Muutkin sukulaiset auttavat, sillä työtä ja remonttia riittää.

Rahikkalan vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta ja päärakennuskin pian satavuotias. Tilan tunnettu historia ulottuu peräti 1600-luvulle. Ampialan tien toisella puolella kohoava Herpmannin poikien komea muistokappeli kertoo Isovihan ajoista 1700-luvulta. Lähellä on myös kiikkerä jylkynkivi, jota keikuttamalla saatiin aikaan kauas kuuluva kumina. Sillä varoitettiin kyläläisiä vainolaisista.

iso kivi, jonka päällä pienempi kivi
Jylkynkivellä varoitettiin “vihulaisista” 1700 -luvulla.

Salaisia ovia ja sirkusta

Rahikkalan tilalla riittää tutkittavaa. Keltainen päärakennus tuntuu sisältävän loputtomasti aistikkaasti sisustettuja huoneita ja salaperäisiä, suljettuja ovia. Puutarhamaisessa pihapiirissä ja kauempana metsän siimeksessä pilkottaa ihastuttavia vanhoja maatalousrakennuksia ja aittoja. Kivinavetan avaralla vintillä toimii tarvittaessa vaikka sirkuskoulu, jossa Marjaana opettaa.

– Järjestämme esimerkiksi sirkus-, farmi- ja mopoleirejä, retriittejä ja perhejuhlia. Meiltä saa myös keittiöpalveluita. Kokoustilaksi voi valita päärakennuksen tyylikkään salin, navetan tunnelmallisen Wanhan Wintin tai erämaalammen mökin saunoineen.

Vanhassa riihessä toimii kesäkahvila ja kulttuurifarmi Herttala, jossa vaalitaan perinteisiä talonpoikaisarvoja. Siellä voi saada tietoa suomenlehmärodun suojelusta, suomenhevosten merkityksestä maataloudessa ja sota-aikana tai kuulla tarinoita kukko-Koon vaiheista.

poika roikkuu tangossa
Liikunnalliset leiripäivät sisältävät monipuolisesti eri sirkuslajien harjoittelua.

Maailmankiertueelta Rahikkalan rauhaan

Marjaana Ruokolainen on itse hyvä esimerkki keskisuomalaisen maaseudun luonnonrauhan ja idyllisen miljöön vetovoimasta. Hän aloitti luisteluharrastuksen jo lapsena Keuruulla ja jatkoi sitä Helsingissä urheilulukiossa. Lahjakas nuori nainen kilpaili taitoluistelussa kansallisella tasolla, kunnes lähti kiertämään maailmaa Disney on ice -shown mukana.

– Kolmen vuoden matkalaukkuelämän jälkeen aloin kaivata omaa kotia ja rauhoittumista. Korona-aika lopetti kiertueet, joten päätin palata kotiseuduille. Rahikkalan 300 neliöisessä päärakennuksessa ei tuolloin asunut vakituisesti ketään.

Marjaana muutti talvella 2020 mummolaan aloittamaan uutta elämänvaihetta. Hän työskentelee kesät Rahikkalassa ja asuu ainakin toistaiseksi talvet Helsingissä, jossa hän on toiminut luistelu-, tankotanssi- ja sirkusvalmentajana.

Ampialan kylällä katuvalot eivät himmennä luonnon omia valoja, eikä liikenne aiheuta äänisaastetta. Historia ja menneiden sukupolvien elämäntapa ovat läsnä kiehtovalla tavalla. Pihapiirissä saattaa vierailla metsäneläimiä, kukapa ties karhukin.

vaalean keltainen puurakennus
Rahikkalan tilan idyllinen miljöö.

Teksti Kirsi-Klaudia Kangas

Kuvat Marjaana Ruokolainen, Leena Jaatinen (Jylkynkivi)