Matkalla maan keskipisteeseen 2020: Anna Binta Diallo

Matkalla maan keskipisteeseen on esillä Keuruun museossa 12.9.–21.11.2020

Matkalla maan keskipisteeseen 2020 esittelee syksyllä 2020 ja keväällä 2021 kiinnostavan kattauksen kansainvälistä nykytaidetta kolmessa keskisuomalaisessa museossa. Kuraattori Rickard Borgströmin kokoama näyttelykokonaisuus keskittyy ajankohtaisiin kysymyksiin; näyttelyihin valitut teokset kommentoivat eri näkökulmista kuulumisen ja ulkopuolisuuden teemoja.
Rickard Borgström kertoo: ”Monet tämän näyttelyn teokset ovat muodoltaan kertomuksia, mistä sain ajatuksen rakentaa itse näyttelynkin kolmiosaisen kertomuksen muotoon. Ensimmäinen osa, The Village, järjestettiin Juholan Galleria Jarskassa. Toinen osa, The Unbound Story, tapahtuu Keuruulla ja Jyväskylässä. Kertomuksen päätösosa, The Coming Home, järjestetään Saarijärvellä.
Kyseessä on epävarma, tragikoominen ja ihmeellinen kertomus irtiotoista, kamppailuista, muutoksista ja ihmisen katkeamattomasta painista menneisyyden kanssa. Siihen mahtuu myös tarinoita paikoista, kylistä ja maista sekä ihmetystä planeettamme ja sen elämän käsittämättömästä yhteenkuuluvaisuudesta.”
Keuruun museon näyttelyssä esittäytyy kanadalainen taiteilija Anna Binta Diallo. Museosalin täyttävässä installaatiossa taiteilija tutkii satujen, mytologioiden sekä kansantarinoiden symboleita ja kuvitteellisia hahmoja. Kollaasitekniikan avulla hän järjestää ja yhdistelee uudelleen keräämäänsä folklore- ja kuvamateriaalia luoden eteemme uusia, yllättäviä ja välillä ristiriitaisiakin näkökulmia. Samalla tulkitsemalla ja yhdistelemällä eri kulttuurien kansanperinteitä ja niiden symboleita uudelleen, hän luo kokonaan uusia taruja. Taiteilijaa kiinnostaa, miten ympäri maapallon perinteet ja sekä menneet että nykyiset tarinat vaalivat käsityksiämme itsestämme ja yhteisöstämme sekä suhteestamme toisiin. Anna Binta Diallo käsitteleekin teoksensa kautta ajankohtaisia kysymyksiä ihmisten ja kulttuurien kohtaamisesta, monikulttuurisuudesta, siirtolaisuudesta, pakolaiskriisistä, rasismista ja maantieteellisistä rajoista.

Matkalla maan keskipisteeseen on esillä Keuruun museossa 12.9.–21.11.2020 ja Jyväskylän taidemuseossa 19.9.2020–14.3.2021. Näyttelykokonaisuuden kolmas osa avautuu Saarijärven museossa helmikuussa 2021. Näyttelyissä esittäytyy 29 taiteilijaa ja taiteilijaparia Suomesta ja ulkomailta. Heitä yhdistää keskisuomalaisuus ja halu luoda yhteys Keski-Suomeen.

Näyttelyn verkkosivustolla www.matkallamaankeskipisteeseen.fi voi tutustua näyttelyn taiteilijoihin ja tapahtumiin sekä pohtia omaa kuulumistaan. Keuruulla näyttelyn oheisohjelmassa on luentoja ja yleisöopastuksia.

Toista kertaa järjestettävän kokonaisuuden tuottavat Jyväskylän taidemuseo, Keuruun museo, Saarijärven museo ja Jyväskylän Taiteilijaseura. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat mm. Tanssin Aika -festivaali / Keski-Suomen Tanssin Keskus, Jyväskylän yliopisto sekä Jyväskylän, Keuruun ja Saarijärven kansalaisopistot.

Matkalla maan keskipisteeseen 2020 –näyttelyn lehdistökuvasivu:
www.kuvat.fi/YM4QW26EFT 
Lehdistökuvia voi myös tiedustella Keuruun museosta. Tässä linkki  Keuruun museon sivulle

Lisätietoja:

Soile Ollikainen, Keuruun museo
puh. 040 9655 567
soile.ollikainen@keuruu.fi

Keuruun museo
Kangasmannilantie 4
42700 Keuruu
www.keuruunmuseo.fi

Avoinna:
ma–pe klo 11–17, la klo 11-16

Pääsymaksut 5/3 €, vapaa pääsy alle 18-vuotiaille

Näyttelyyn on vapaa pääsy:
pe–la 25.–26.9.
pe–la 16.–17.10.
pe¬–la 20.–21.11.