Kulttuuriluento: Velkariidat Keuruun käräjillä 1800-luvulla

24.10.2023 18:30

Heikki Kämäränen: Jokapäiväinen velkamme. Velkoja ja velallisia Keuruun käräjäkunnassa 1800-luvulla

Keuruun ensimmäinen säästöpankki aloitti toimintansa vuonna 1899.  Kuitenkin luotonantaminen on ikivanha keksintö, jolla ihmiset helpottavat arkeaan, selviytyvät kriiseissä ja investoivat parempaan huomiseen. 1800-luvun maaseudulla nämä luottomarkkinat olivat paikallisten yksityishenkilöiden oman varallisuuden ja aktiivisuuden varassa. Kuinka yksityiset luottomarkkinat toimivat? Luennolla tutustutaan aiheeseen käyttäen esimerkkinä vanhaa Keuruun käräjäkuntaa, sen asukkaita ja heidän keskinäsiä velkariitojaan.  

FM Heikki Kämäräinen on taloushistorian väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa. Hän on kiinnostunut talous-, sosiaali- ja yhteiskuntahistoriasta.

Keuruun kansalaisopiston, Keuruun museon ja Keuruun kirjastopalveluiden yhteistyössä järjestämät kulttuuriluennot tuovat kulttuuritalo Kimaraan kerran kuussa tiistai-iltaisin kiinnostavia puhujia Keuruuta koskettavista historian, kirjallisuuden ja taiteen teemoista.

Luennoille on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Syksyn muut luennot 19.9. ja 14.11.

Tapahtumakuva: S. A. Keinänen, Käräjäsalin etuhuoneessa (öljyvärimaalaus, 1880). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo.