Kulttuuriluento: Tyttö maissipellossa

14.11.2023 18:30

Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa. Anna Jokisen mysteerikuolema

Anna Jokinen katosi tanssi-illan jälkeen Torontossa joulukuussa 1913. Keuruulaispiika löytyi henkitoreissaan maissipellosta lähes kolme viikkoa myöhemmin. Jenni Stammeier etsii luennolla sekä teoksessaan Tyttö maissipellossa (Docendo 2022) vastauksia Anna Jokisen kohtalon avoimiin kysymyksiin ja vie kuulijan 1900-luvun alun mainareita ja lumperjäkkejä kuhiseviin kaupunkeihin, joissa Satiais-Maija myi itseään, Pata-Ässä juotti salakapakassa ja Andersonin Mamma hoiti piioille sikiönlähdetyksiä. Sanotaan, että Amerikka oli suomalaisnaisille paratiisi, mutta toisaalta maaseudulta tulleet kielitaidottomat tytöt olivat uuden maan suurkaupungeissa hyvin haavoittuvaisessa asemassa.

Jenni Stammeier on toimittaja, joka on aiemmin tehnyt junapummeista kiehtovan sarjan Ylelle ja kirjoittanut kirjan Suomalaiset junapummit – Kulkureita ja kerjäläisiä Amerikan raiteilla.

Keuruun kansalaisopiston, Keuruun museon ja Keuruun kirjastopalveluiden yhteistyössä järjestämät kulttuuriluennot tuovat kulttuuritalo Kimaraan kerran kuussa tiistai-iltaisin kiinnostavia puhujia Keuruuta koskettavista historian, kirjallisuuden ja taiteen teemoista.

Luennoille on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Syksyn muut luennot 19.9. ja 24.10.