Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kimaran kulttuuriluento │ Johanna Annola: Säätyläistön reunalla – Collianderin perhe ja 1800-luvun Keuruu

9 huhtikuun @ 18:30 - 20:00

Kapteeni Carl Johan Colliander (1765–1833) muistetaan Keuruulla lähinnä Suomen sodan aikaisesta kahakasta, jonka seurauksena osa pitäjän asukkaista joutui venäläisten kostotoimien kohteeksi. Mutta miltä kapteenin osallisuus näyttää arkistolähteiden valossa – oliko hän todella se yllyttäjä, josta kahakka sai alkunsa? Entä millaista oli hänen perheensä arki Keuruulla sodan aikana ja sen jälkeen? Kapteeni Collianderin, hänen Johanna-tyttärensä ja tämän jälkipolvien kautta avautuu näkymä ihmisiin, jotka elivät säätyläistön reunalla 1800-luvun Keski-Suomessa.

FT, yhteiskuntahistorian dosentti Johanna Annola työskentelee akatemiatutkijana Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut Collianderin perheen elämää osana teostaan Säädyttömät: Perheet ja murros pitkällä 1800-luvulla (Vastapaino 2022).

Tieteellisen työnsä ohessa hän on julkaissut vuonna 2024 historiallisen romaanin Valkenee kaukainen ranta (Siltala), jonka päähenkilön esikuvana on ollut kapteeni Collianderin jälkeläinen Hanna Tamminen.

Kimaran kulttuuriluennot järjestävät yhteistyössä Keuruun kansalaisopisto, Keuruun kaupunginkirjasto ja Keuruun museo. Luennoille on vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Amélie Lundahl, Maisema (Keuruu), 1800-luvun loppu. Kansallisgalleria / kuva Pirje Mykkänen.

Tiedot

Päivämäärä:
9 huhtikuun
Aika:
18:30 - 20:00
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, ,

Tapahtumapaikka

Kulttuuritalo Kimara

Järjestäjä

Keuruun kansalaisopisto