ISÄNMAAN KAIKUJA -KONSERTTI

4.12.2022 13:00

Jalas Chamber
Keuruun kirkossa su 4.12.klo 13
Konsertti pohjautuu Yrjö Jylhän ja Einari Vuorelan teksteihin jousiorkesterille, laululle ja pianolle
Jousiorkesterille, laululle ja pianolle säv. ja sov. Joose Tammelin
Johtaja on itse kantaesitys sävellystensäveltäjä
Tämä on “Joose Tammeliin: Sävellyskonsertti Ylhö Jylhän ja Einari vuorelan Runoihin”

Vapaa pääsy

Järj. Keuruun kulttuuritoimi, yhteistyössä mukana Keuruun seurakunta

—————————————————————————————————————

Joose Tammelin (s.1958) on tunnettu niin kuoronjohtajana kuin säveltäjänä. Hänen oma säveltämänsä kymmenosainen Requiem sai kantaesityksensä 2007 Vaasassa. Jalas Chamber on toteuttanut myös Joose Tammelinin säveltämän suurmusikaalin Satu Sammosta, jota esitettiin ympäri Suomea, produktion viimeinen esityksistä Helsingin Musiikkitalossa. Tammelin kirjoitti itse teoksen kalevalaisen libreton ja toimi ohjaajana. Musikaali äänestettiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Aino-gaalassa. Jalas Chamberissa soittaa noin 15 ammattilaista ja toinen samanverta pitkälle edistyneitä musiikinharrastajia.

Tammelin innostui jazzista 16-vuotiaana ja sävelsi big bandille. Parikymppisenä hän löysi Sibeliuksen 1. sinfonian innoittamana klassisen musiikin ja kirjoitti 1980-luvun alusta lähtien suurimuotoista konserttimusiikkia. Koska hän ei saanut kaipaamaansa vastakaikua orkesteriteoksilleen, sävelsi hän myös helposti esitettävää musiikkia: kymmeniä liedejä, soolosoitinteoksia ja kuorolauluja.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Tammelin on mm. säveltänyt tilaustyönä sarjan mieskuorolle, säveltänyt sarjan ”Koti Pohjolassa” viululle ja pianolle, sekä sovittanut ja orkestroinut harvinaisista joululauluista orkesterille ja kuorolle täysimittaisen ”Mikä ilo”-konsertin (2011). Tammelin sävellyksistä on hiljattain ilmestynyt myös 52-osainen kirja yksinlauluja pianonsäestyksellä, vuoden jokaiselle viikolle.

Parhaillaan Joose säveltää ja sovittaa Yrjö Jylhän ja Einari Vuorelan maailman parhainta lyriikkaa laululle, pianolle ja jousiorkesterille. Toivomme tukea ja hyväksyntää molempien runoilijoitten seurojen / sukujen / yhteistyökumppaneiden tahoilta näiden takana.

ORKESTERISTA, joka toteuttaa taustaa laulusolisteille ja pianistille: n. 15 ammattilaista ja saman verran pitkälle edenneitä opiskelijoita:
Jalas Chamber on perustettu 1992 soittamaan Jalasjärven valtakunnallisten musiikkileirien projekteissa. Orkesteriin koottiin musiikkileirin ammattilaisia, ammattiopiskelijoita ja hyviä harrastajia. Vuosien myötä orkesteri on vakinaistunut. Eri puolilla Suomea pidettyjen konserttien lisäksi Jalas Chamber on vieraillut lähes kaikissa Euroopan maissa ja edustanut Suomea monissa kansainvälisissä tapahtumissa. Merkittävä huomionosoitus orkesterille oli myös nimitys opetusministeriön Nuori Kulttuuri -lähettilääksi vuosiksi 2009 – 2010 edustamaan suomalaista kulttuuria sekä kotimaassa että ulkomailla. Orkesteri esiintyy yhteistyössä muiden orkestereiden kanssa ja vastaanottaa vierailevia orkestereita.

Vuosina 2017 – 2018 Jalas Chamber toteutti Joose Tammelinin säveltämän suurmusikaalin Satu Sammosta. Musikaalia esitettiin ympäri Suomea, produktion viimeinen esityksistä Helsingin Musiikkitalossa. Musikaali äänestettiin vuoden 2017 parhaaksi oopperaksi Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyssä Aino-gaalassa.

Jalas Chamber on tehnyt toistakymmentä levytystä mm. Oskar Merikannon (2000), ToivoKuulan (2002) ja LeeviMadetojan (2004) musiikista. Kaikkiin näihin liittyen esitettiin musiikkinäytelmä säveltäjien elämästä. Äänitykset ovat saaneet upeat arvostelut ja niitä on käytetty useissa radio- ja TV- lähetyksissä, mm. Peter von Baghin Finlandia-palkitussa Suomalaisen taiteen historia -sarjassa ”Sininen laulu”. Jalas Chamber -orkesteria on sen perustamisesta lähtien johtanut Juhani Numminen.

4.12.2022 13:00
Tapahtumapaikka
Keuruun uusi kirkko
Keuruuntie 4, 42700 Keuruu
Järjestäjä
Keuruun Kulttuuritoimi