Metsän keskellä laavulla istuu penkilä koira vieressäänpunainen maastopyörä

Retkeile Keuruun luontopoluille

Keuruulta löytyy 9 merkittyä luontopolkua ja lukuisia luonnonsuojelualueita omatoimiseen retkeilyyn.

Luontopolkuja löytyy eri puolilta Keuruuta on mm. Hotelli Keurusselän alueella, Himmaanmäellä Riihossa, Ilovuoressa lähellä Keuruun keskustaa, Jukojärvellä sekä useita eripituisia reittejä sisältä erämaareitistö Pihlajavedellä.

metsän keskellä iso kivi, jonka päällä retkeilijä seisomassa
Kuva Kaisu-Leena Pekkanen

Ilovuoren luontopolku, melkein Keuruun keskustassa

Ilovuoren luontopolku lähtee noin 20 min kävelymatkan ja 3 minuutin automatkan päässä Keuruun asemalta. Reitti sopii hyvin sopii niin kävelyyn kuin maastopyöräilyyn. Reitin kaksi pituutta – 3,2 km ja 5,7 km sopii hyvin perheille sekä senioreille. Reitti kulkee polkuina ja tienpohjana monimuotoisessa sekametsässä ja on merkitty luontoon värikoodeilla.

Lähtöpaikka Mäntäntie 126, Keuruu
Sijainti: N=6903345.500, E=382991.000
Lähtöpaikalla on karttoja laatikossa. Linkki karttaan (pdf)


Helppo sininen reitti 3,2 km

Lyhyempi reitti kiertää Ilovuoren ja se on tasaista, hyvää ja levää polkupohjaa jota pystyy poutasäällä kulkemaan lenkkareilla. Tämä reitti on merkitty sinisin merkein. Polulla kävely ei vaadi erityistä kuntoa tai kokemusta ja sopii erityisen hyvin taaperoille kuin tasapainoa hakeville senioreille.

Lataa gpx  -tiedosto 5,6 km reitti (avaa mobiililaitteessa, jossa on jo karttasovellus esim. maastokartat)

Vaativampi punainen reitti 5,7 km

Pidempi reitti nousee Mäntymäelle, jolle kannattaa jo varautua tukevilla ja kosteutta sietävillä kengillä. Tällä lenkillä pääsee testaamaan omaa kuntoa ja tasapainoa, sillä reitti on osin kivikkoista. Erityisesti Mäntymäelle noustessa on jyrkkä pitkä mäki, jossa saa sykkeen nousemaan niin ylä kuin alamäessä.

Lataa gpx -tiedosto 3,4 km reitti (avaa mobiililaitteessa, jossa on jo karttasovellus esim. maastokartat)

Ilovuoreen on syksyllä 2022 valmistunut uusi laavu nuotiopaikkoineen.

nuotiopaikka ja laavu penkkeineen
Ilovuoren luontopolun uusi laavu, avajaistilaisuus 18.10.22

Laavulla on myös nuotiopuita ja tulenteko on sallittu silloin kun ei ole annettu metsäpalovaroitusta. Ennen tulen tekoa, kannattaa aina tarkastaa tämä tilanne Ilmatieteenlaitoksen varoituksista, linkki sivulle.

Keuruulla riittää retkeiltävää

Omatoiminen suunnistaja löytää hienoja paikkoja muualtakin niin suojelualueilta kuin niiden ulkopuolelta. Kaikilla alueilla ei ole merkintöjä, vaan kulkeminen tapahtuu kartan ja suuntavaiston avulla.

Kaikki reitit löydät Keuruun vapaa-aikatoimiston ylläpitämältä sivustolta. Luettelosta näet kohderyhmät, joille maasto on sopivinta ja muita tietoja.

pyöräilijä ajaa hiekkatiellä
Keuruulla on useita gravelpyöräilyreittejä, Kuva: Klue Oy

.